Blog

Δημιουργία e-shop - τι χρειάζεται
on SEP 10 2019, 10:48 A.M
  • E-COMMERCE
Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγάλη άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην χώρα μας (κάλλιο αργά παρά ποτέ) κι έτσι αντίστοιχα έχει προκύψει και μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων που να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες.

Έτσι, είτε έχετε ήδη κάποιο κατάστημα και θέλετε να αρχίσετε να εμπορεύεστε και ηλεκτρονικά είτε θέλετε να ξεκινήσετε με ένα e-shop την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, παρακάτω σας αναφέρουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μπορέσετε να δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.

Τα βήματα για την έναρξη του δικού σας e-shop είναι συνοπτικά τα παρακάτω:

  • Έδρα της επιχείρησης
  • Κατάλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Προμηθευτές προϊόντων
  • Εταιρίες ταχυμεταφορών (courier)
  • Άλλοι επαγγελματίες που θα χρειαστεί να συνεργαστείτε
  • Κατασκευή Eshop
Μετά την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος

1ο βήμα - Έδρα της επιχείρησης

Λογικά θα χρειαστεί να νοικιάσετε κάποιο μέρος σαν έδρα της επιχείρησής σας με το αντίστοιχο μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να κατατεθεί στην εφορία (εκτός αν έχετε κάποιον ιδιόκτητο χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε). Υπάρχει μία περίπτωση που μπορεί, το τονίζω μπορεί, να γλιτώσετε την ενοικίαση χώρου. Αυτό είναι το dropshipping, δηλαδή την αποστολή παραγγελιών απευθείας από τους προμηθευτές σας στους πελάτες σας. Αλλά αυτό για να συμβεί, θα πρέπει να έχετε αντίστοιχο χαρτί από τον προμηθευτή σας, να το καταθέσετε στην εφορία και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα το δεχτεί καθώς είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε εφόρου.

Το θετικό με την ενοικίαση χώρου για ένα eshop, είναι ότι δεν απαιτείται κάποιο πολυδάπανο οίκημα για την στέγασή σας καθώς είναι απόλυτα νόμιμο να έχετε μία μικρή αποθήκη ως έδρα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

2ο βήμα - Κατάλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα

Για να μπορέσετε να διαθέσετε τα προϊόντα σας ηλεκτρονικά και να εκτελέσετε πωλήσεις από το eshop σας (είτε λιανικής είτε χονδρικής) θα πρέπει να έχετε μία επιχείρηση με ανοιγμένους τους σωστούς ΚΑΔ.

Οπότε, αν έχετε ήδη κάποια επιχείρηση, μιλήστε με το λογιστή σας για να ελέγξετε τους ΚΑΔ που μπορεί να χρειαστείτε, αν δεν τους έχετε ήδη ενσωματωμένους.
Εάν δεν έχετε επιχείρηση (ατομική, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ κλπ), θα πρέπει να δημιουργήσετε μία. Παρακάτω σας αναφέρουμε τα βήματα για την έναρξη μίας ατομικής επιχείρησης (η πιο απλή για να ανοίξει κανείς όταν ξεκινάει):

Να ασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης στο υποχρεωτικό ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ).
Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που θα οριστεί ως έδρα της επιχείρησης.
Να ληφθεί «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..
Επιπλέον θα χρειαστείτε Ταμειακή μηχανή ή λογιστικό πρόγραμμα για εκτύπωση αποδείξεων.

Προμηθευτές Προϊόντων για Έναρξη e-shop

3ο βήμα - Προμηθευτές προϊόντων

Στην περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε προϊόντα που εσείς παράγετε, τότε δεν θα χρειαστεί να διαβάσετε περαιτέρω για αυτό το βήμα.

Στην περίπτωση που δεν παράγετε κάποια προϊόντα, θα χρειαστεί να βρείτε κάποιον ή κάποιους προμηθευτές για να σας προμηθεύσουν με τα προϊόντα που θα εμπορεύεστε.
Είναι αλήθεια ότι θα χρειαστεί να ψάξετε αρκετά γιατί οι προμηθευτές που θα πρέπει να βρείτε, πέρα ότι πρέπει να έχουν τα προϊόντα που θέλετε, πρέπει να είναι αξιόπιστοι στα στοκ και στους χρόνους παράδοσής τους αλλά όσο γίνεται και πιο οικονομικοί σε κόστος προϊόντος και μεταφορικών ώστε να μπορέσετε να είστε κι εσείς πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά.

Πολύ μεγάλη διευκόλυνση είναι επίσης ο προμηθευτής σας να διαθέτει τα προϊόντα του σε ηλεκτρονική μορφή για εισαγωγή σε eshop, καθώς μπορείτε έτσι να εισάγετε τα προϊόντα σας απευθείας στο eshop σας από ένα απλό αρχείο CSV ή XML ή ακόμα και να αυτοματοποιήσετε πλήρως τη λειτουργία του συγχρονισμού του, όπως έχουμε κάνει κι εμείς για κάποιους πελάτες μας.

4ο βήμα - Εταιρίες ταχυμεταφορών (courier)

Για να μπορέσετε να αποστείλετε τις παραγγελίες σας, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με μία εταιρεία ταχυμεταφορών, τα λεγόμενα courier, η οποία θα αναλάβει να παραλαμβάνει από εσάς τα πακεταρισμένα δέματα και να τα παραδίδει στον πελάτη σας. Το κόστος συνήθως για ένα καινούριο e-shop κυμαίνεται στα 2,5€ με 3€ για δέματα έως 2 κιλά.

Βέβαια, αυτό είναι εντελώς ενδεικτικό και η κάθε εταιρεία θα σας κάνει μία πιο εξειδικευμένη προσφορά ανάλογα με αυτό που θα διαπραγματευτείτε.
Το κόστος αυτό φαίνεται ότι ο χρήστης σιγά-σιγά το αποδέχεται να το πληρώσει για μικρές παραγγελίες αλλά ψάχνει πάντα και τα δωρεάν μεταφορικά.

Έτσι, θα ήταν καλό πάνω από ένα ποσό ανά παραγγελία να προσφέρετε ως δώρο τα μεταφορικά.


5ο βήμα - Άλλοι επαγγελματίες που θα χρειαστεί να συνεργαστείτε

Λογιστής
 
Ο άνθρωπος που θα σας συμβουλέψει πώς πρέπει να κινηθείτε και για όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αποφύγετε τις κατατοπιές.

Δικηγόρος

Παντού χρειάζεται ένας καλός! Στην περίπτωση του eshop Θα χρειαστεί να τον συμβουλευτείτε για τους Όρους & τις Προϋποθέσεις που θα ισχύουν για την σελίδα σας καθώς και για την Πολιτική Απορρήτου, μιας και τα προσωπικά δεδομένα από το Μάιο του 2018 είναι πλέον πολύ πιο σημαντικά στην ηλεκτρονική μας καθημερινότητα.

6ο βήμα - Κατασκευή Eshop

Θα χωρίσουμε την κατασκευή του eshop σε κατηγορίες για να την εξηγήσουμε και λίγο καλύτερα, μιας και είναι η υπηρεσία που μπορούμε εμείς να σας παρέχουμε. Παράλληλα μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο μας για το ποια είναι τα Tips για ένα κερδοφόρο Eshop.

Πληρωμές στο eshop

Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι online πληρωμές & οι offline πληρωμές.

Οι Online Πληρωμές είναι αυτές που γίνονται αυτόματα μέσα από την ιστοσελίδα χωρίς να χρειαστεί να πάτε για παράδειγμα σε μία τράπεζα και το μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς είναι ότι γίνεται αυτόματα η χρέωση του πελάτη μόλις καταχωρήσει τα στοιχεία του, χωρίς να απαιτείται από εσάς έξτρα διαδικασία. Κάποιες από τις online πληρωμές είναι η Πληρωμή με Κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική), το Paypal, η πληρωμή μέσω τραπέζης (όχι η κατάθεση σε λογαριασμό αλλά η αυτόματη σύνδεση και πληρωμή μέσω ebanking) κ.ά.

Οι offline πληρωμές είναι αυτές που δε γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας μέσα από την ιστοσελίδα και συνήθως είναι πιο δαπανηρές (είτε για τον πελάτη είτε για εσάς) κι απαιτούν περισσότερο χρόνο για την συλλογή και την ταυτοποίησή τους. Παρόλα αυτά, παραμένουν πολύ ισχυρές επιλογές σε ένα eshop καθώς πολλοί πελάτες προτιμούν πιο «ασφαλή» τρόπο για την πληρωμή της παραγγελίας τους καθώς δεν επιθυμούν ή δεν γνωρίζουν να βάλουν τα στοιχεία της κάρτας τους σε ένα eshop. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η Κατάθεση σε Τράπεζα, η Αντικαταβολή & η Πληρωμή στο Κατάστημα.

Domain Name

Το Domain Name είναι το όνομα που θα βρίσκεται το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, για παράδειγμα το www.dicha.gr που είναι το δικό μας domain. Οι πιο συνηθισμένες καταλήξεις για ελληνικά eshop είναι το .gr, .com, .eu, .com.gr κτλ. Βέβαια πλέον στις μέρες μας έχουν μπει κι άλλες καταλήξεις, όπως .shop, .store, .co τα οποία και μπορείτε να επιλέξετε.
Το κόστος συνήθως δεν είναι μεγάλο, ξεκινάει από τα 10€ περίπου τον χρόνο και το δύσκολο είναι απλά να βρείτε ένα όνομα που να σας ταιριάζει και να είναι ευκολομνημόνευτο.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας

Είναι ο χώρος που βρίσκεται η ιστοσελίδα σας πραγματικά. Εκεί είναι τα αρχεία της, η βάση δεδομένων της. Αυτός είναι πραγματικά ο υπολογιστής (ο γνωστός μας server) που «σερβίρει» τo e-shop σας στους χρήστες. Και όλα τα παραπάνω καθιστούν την φιλοξενία του e-shop σας ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας του.

Το e-shop σας πρέπει να φορτώνει γρήγορα (μάθετε περισσότερα για την ταχύτητα της ιστοσελίδας στο άρθρο μας Αργή Ιστοσελίδα - Γιατί συμβαίνει & πώς να το διορθώσεις), πρέπει να είναι συνεχώς online καθώς και να έχει αυτόματα backups για λόγους ασφάλειας καθώς μπορεί να χρειαστεί η επαναφορά του σε περίπρωση κάποιας βλάβης. Όλα αυτά τα παρέχει μία σωστή φιλοξενία αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εύκολα μία τέτοια.

Λογότυπο – Εταιρική Παρουσίαση

Το λογότυπο και γενικότερα η εταιρική σας παρουσίαση είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει για οποιαδήποτε επιχείρηση, ακόμα και για ένα απλό blog. Απλά όταν μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς ο χρήστης θα σας γνωρίσει μέσα από αυτήν μιας και μπορεί να μην επισκεφτεί ποτέ τον πραγματικό σας χώρο. Έτσι, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία μίας ελκυστικής εταιρικής παρουσίασης η οποία θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό αλλά και να εκφράσει την ταυτότητα που εσείς θέλετε να έχει η επιχείρησή σας.

Κατασκευή Eshop

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Αν και το θέμα μας είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι μιας, όπως διαβάσατε και παραπάνω, μεγάλης λίστας ενεργειών που πρέπει να εκτελεστούν.

Η κατασκευή e-shop λοιπόν είναι το βήμα που θα κάνετε για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Εδώ θα κάνω μία παρένθεση και θα αναφέρω ότι δεν πιστεύω με τίποτα σε ερασιτεχνικές δουλειές για τέτοιου επιπέδου project (κλασικό παράδειγμα, έχω έναν ανιψιό που σπουδάζει πολυτεχνείο και ασχολείται με ιστοσελίδες και μου είπε ότι θα μου φτιάξει αυτός ένα φτηνό eshop, να το βοηθήσω μωρέ το παιδί). Να αναφέρω επίσης ότι εμείς επιλέγουμε το WooCommerce για την κατασκευή των e-shop που δημιουργούμε για διάφορους λόγους που μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας "Κατασκευή eshop με Wordpress - WooCommerce".

Το e-shop σας λοιπόν πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να ταιριάξει με την ηλεκτρονική σας παρουσία, να είναι φιλικό προς τους χρήστες, να είναι άριστα βελτιστοποιημένο για τα κινητά (τελευταία οι τάσεις ξεφεύγουν πάνω από 70% για τους χρήστες που επισκέπτονται τα eshop από το κινητό τους) και φυσικά να σας αρέσει!
Ακόμη, θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης για να μπορεί να ανιχνευθεί και να ανέβει στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Τέλος, θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και να προσφέρει στο χρήστη μια άριστη εμπειρία καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να τον πείσει να κάνει και κάποια αγορά!


7ο βήμα - Μετά την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος

Παράλληλα με την κατασκευή του e-shop σας θα δημιουργήσετε λογικά και κάποιους λογαριασμούς σε κάποια από τα social networks (με κυρίαρχα στις μέρες μας το facebook και το instagram) καθώς και θα καταχωρήσετε την επιχείρησή σας στο Google MyBusiness.

Από αυτό το σημείο και μετά πρέπει να επιλέξετε πώς θα κινηθείτε για να προωθήσετε το e-shop σας και να φτάσετε στα μάτια των δυνητικών πελατών σας. Οι επιλογές που έχετε είναι οι εξής: Markeplaces (Skroutz, BestPrice, Amazon κτλ), Google Ads, Διαφήμιση σε Social, Προώθηση SEO.

Marketplaces

Ίσως η πιο «ασφαλής» επιλογή καθώς εκεί δεν έχετε να διαχειριστείτε ιδιαίτερα πολλά πράγματα και κοιτάτε να γίνετε πιο ανταγωνιστικός στις τιμές που προσφέρετε.

Google Ads

Η διαφήμιση στις αναζητήσεις του Google αλλά και στο δίκτυο προβολής της (ιστοσελίδες που προσφέρουν διαφημίσεις της, το Youtube κ.ά.). Είναι κάτι που προτείνετε στους περισσότερους νεοεισερχόμενους στην αγορά καθώς έτσι θα εμφανιστείτε στον χρήστη όταν θα σας αναζητήσει αλλά θα ανεβάσετε επίσης και την αναγνωρισιμότητα του brand σας.

Digital Marketing & Προώθηση SEO σε Eshop

Διαφήμιση σε Social

Η διαφήμιση στα Social Networks έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και σαν επαγγελματίες του χώρου αλλά και σαν χρήστες. Στο facebook μας καθημερινά, βλέπουμε ίσως περισσότερες διαφημίσεις από νέα των φίλων μας. Κι αυτό κάνει αυτό τον τρόπο διαφήμισης ιδιαίτερα αποδοτικό καθώς οι χρήστες είναι ανέμελοι όταν «τριγυρνούν» στα Social και πιο πρόθυμοι να μπουν να αγοράσουν. Το άλλο δυνατό του σημείο είναι ότι μπορούμε επίσης να στοχεύσουμε συγκεκριμένο target group για να προωθήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Προώθηση SEO 

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι καθώς απαιτεί χρόνο, κόπο (και δικό μας και δικό σας) αλλά και γνώση πάνω στο αντικείμενο για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα και να πάρετε τις πρώτες σας πωλήσεις. Αναφερόμαστε ουσιαστικά στην βελτιστοποίηση του eshop σας για να εμφανιστεί ψηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα της Google -διαβάστε το σχετικό μας άρθρο Τι είναι το SEO;. Το θετικό με αυτήν την διαδικασία είναι ότι πρόκειται για κάτι πιο μόνιμο από τη διαφήμιση, την οποία αν την κόψεις ουσιαστικά εξαφανίζεσαι, και κάτι το οποίο πολλές φορές το εκτιμάνε ιδιαίτερα και οι χρήστες καθώς είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, κι όχι άδικα, να εμφανίζεσαι στα πρώτα αποτελέσματα της Google.

 
Συνοψίζοντας

Νομίζω ότι εν τέλει το άρθρο μεγάλωσε περισσότερο από όσο το περίμενα, αλλά ήθελα να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό οδηγό για όλους εσάς που ψάχνετε να επενδύσετε μέσω της κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος κι όχι απλά ένα ακόμα άρθρο. 

Έτσι, μπορεί να είναι μεγάλη η παραπάνω λίστα, αλλά καθώς έχουμε συνεργαστεί ήδη με πολλούς ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα την επιχειρηματικότητά τους, μπορούμε να σας συμβουλέψουμε για όλα τα παραπάνω βήματα και να είμαστε δίπλα σας για ότι χρειαστείτε.

Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια κίνηση είναι ένα μεγάλο βήμα και απαιτεί αφοσίωση και αρκετό από τον χρόνο σας καθώς ανοίγετε ένα νέο κατάστημα.
Ελπίζω πραγματικά να σας βοήθησα και για ότι δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, μπορείτε να αναφέρετε τις απορίες σας στην περιοχή των σχολίων παρακάτω. Θα χαρώ να σας απαντήσω και να συνομιλήσουμε για τα θέματα που μπορεί να σας απασχολούν.


Talk With Us
We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine